Σχολιάστε

Μείωση 25% στα έσοδα του Μαρτίου! Πλήρης αποτυχία της «κυβέρνησης» και πλήρης έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα

forologiaΥπό το κράτος του πανικού βρίσκεται η τρικομματική κοινοπραξία καθώς πληροφορίες  που διέρρευσαν από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, αποτυπώνουν εικόνα κατάρρευσης κατά 25% των καθαρών κρατικών εσόδων για το Μάρτιο.

Στο επίπεδο του α’ τριμήνου, η εμφανιζόμενη υστέρηση των 500 εκατ. (!), η οποία αν αναχθεί σε ετήσια βάση προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, έχει τρομοκρατήσει τους επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς αποκαλύπτει την οικονομική εξάντληση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων!

H απάντηση της κυβέρνησης και της τρόικας σε αυτή την τραγική κατάσταση είναι η λήψη νέων βάρβαρων μέτρων, η οποία θα γίνει βάσει των συμφωνηθέντων του 3ου Μνημονίου, όπου προβλέπεται η αυτόματη ενεργοποίηση των ρήτρων διορθωτικών μέτρων, δηλαδή νέο σφαγιασμό δαπανών και ένταση της φοροληστείας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει το «βούρδουλα» για να κλείσει η τρύπα των κρατικών ταμείων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, να αναζητεί ένα στρατόπεδο εντός της Αττικής, το οποίο θα μετατραπεί σε χώρο κράτησης κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα. Όπως δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης «αυτό είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, δεν είναι κάτι που το λέμε για να το πούμε».

Ο Α. Ρουπακιώτης σημείωσε, δε, πως στον ίδιο χώρο θα κρατούνται και κατηγορούμενοι για ήσσονος σημασίας και ποινικής απαξίας αδικήματα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε μικρές ποινές φυλάκισης που δεν ξεπερνούν τα 2 χρόνια.

 

ΜΕΙΩΣΗ-ΣΟΚ 25% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗ*  

Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο. Παρά την οριακή αύξηση των εισπράξεων από τα τελωνεία έγκυρες πληροφορίες του capital.gr κάνουν λόγο για μείωση των καθαρών εσόδων το Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σε ποσοστό άνω του 25%!

Με βάση τις αρνητικές επιδόσεις και του Μαρτίου η μαύρη τρύπα σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού προσεγγίζει στο τρίμηνο τα περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ, ενώ αν γίνει αναγωγή σε σχέση με τους ετήσιους στόχους η τρύπα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Μάλιστα σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και οι απογοητευτικές εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρύπα ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ. Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των κρατικών εισπράξεων δεν είναι άσχετες με τις πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού κενού» για το 2013 με νέα μέτρα αλλά και την ουσιαστική διατήρηση και για φέτος του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) στα ακίνητα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το χαράτσι διατηρείται προκειμένου να αντιμετωπισθεί εν μέρει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του capital.gr:

– το Μάρτιο εισπράχθηκαν έσοδα προ επιστροφών φόρου περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ ο μηνιαίος στόχος του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν 3,24 δισ. ευρώ.

– η πρόβλεψη για την επιστροφή φόρων το Μάρτιο, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, ήταν να επιστραφούν 191 εκατ. ευρώ αλλά τελικά επεστράφησαν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή, όμως, σημειώνει ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται στη μνημονιακή υποχρέωση να έχουν καταβληθεί έως το τέλος Μαρτίου όλες οι εκκαθαρισμένες έως το τέλος του 2012 οφειλές επιστροφών φόρων. Επισημαίνεται ότι η συγκράτηση των επιστροφών φόρου το πρώτο δίμηνο ήταν το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να κρατήσει κοντά στους στόχους την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

– τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (έσοδα μείον επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το Μάρτιο μείωση πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το στόχο παρουσίασαν υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.

– τα έσοδα από το ΦΠΑ δείχνουν σημεία κατάρρευσης καθώς σε σχέση με πέρυσι το Μάρτιο παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 15%.

– τα έσοδα των εφοριών το Μάρτιο μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι είσπραξης χαρατσιού (πέρυσι το Μάρτιο εισπράχθηκε η μια από τις δυο δόσεις του χαρατσιού για το 2011 ενώ το φετινό αντίστοιχο μήνα εισπράχθηκε η μια από τις πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2012).

– τα έσοδα των τελωνείων είναι αυξημένα κατά 10% λόγω των αυξημένων εισπράξεων από εκτελωνισμούς καπνικών προϊόντων.

Με βάση όλα τα παραπάνω το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα:

– τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζονται στο τρίμηνο μειωμένα σε ποσοστό άνω του 12% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με τους στόχους του τριμήνου η υστέρηση διαμορφώνεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, οι προβολές δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα σε ετήσια βάση διαμορφώνεται από 2,7 έως 3,2 δισ. ευρώ ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εισπράξεις τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες πρόκειται να παρουσιαστούν αυξημένα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από το χαράτσι του 2012 (υπάρχουν δυο ακόμη δόσεις) αλλά και από την αναμενόμενη μείωση των επιστροφών φόρων σημαντικό μέρος τους επεστράφη το πρώτο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη υστέρηση των εσόδων έχει φέρει σε δεινή θέση το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το αποτέλεσμα της μεγάλης υστέρησης ήταν να ασκηθούν πιέσεις από την τρόικα για την επέκταση του χαρατσιού και του ΦΑΠ και για φέτος οι οποίες τελικά έφεραν αποτέλεσμα για τους Τροϊκανούς. Με το νέο χαράτσι και το ΦΑΠ για το 2013 αναμένεται να εισπραχθούν πρόσθετα περίπου 2,8 δισ. ευρώ, αλλά η καθαρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ καθώς δεν θα εισπραχθούν περίπου 1,2 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχαν υπολογισθεί για φέτος καθώς ο φόρος μεταφέρεται στο 2014. Για τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ που λείπουν το οικονομικό επιτελείο πασχίζει να πείσει την τρόικα ότι θα καλυφθούν από τη νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο αλλά και την καλύτερη των προβλεπόμενων πορεία συγκράτησης των κρατικών δαπανών.

Αυτό που προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που δεν εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προτιμώντας να προσφύγουν σε κάποια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δίμηνο τους έτους τα νέα φέσια προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για νέα αύξηση το Μάρτιο κυρίως από την αθέτηση πληρωμών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν κατέβαλαν ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

*Πηγή: http://www.capital.gr, (9/4/13)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: